Een zoomburst foto maken, hoe doe je dat? Als je eenmaal weet hoe je een zoomburst foto moet maken, weet je voor altijd hoe je je creatieve foto levendiger en dynamischer kunt maken.

Deze methode vraagt geen ingewikkelde voorbereiding of langdurige nabewerking. Je kunt het effect creëren met een standaard zoomlens. DSC_1268

Voor het maken van een zoomburst foto draai je de lens terwijl het diafragma geopend is. Je kunt in- of uitzoomen. Het effect wordt veroorzaakt door de beweging van het beeld op de sensor en is dus vergelijkbaar met bewegingsonscherpte.

Over het algemeen krijg je het beste resultaat door de zoomring met een constante snelheid te blijven draaien. Zo kun je met zoomburst mooie abstracte foto’s maken.

Stel je camera in op de laagste ISO (meestal 100) De sluitertijd kan verschillen van 1/50 seconden (niet lang) tot een seconde of langer. Richt de camera op het onderwerp, druk de ontspanknop in en begin in of uit te zoomen.

Bij de onderwerpen moet je je camera zo stil mogelijk houden, gebruik bij voorkeur een statief. De horizontale of verticale trillingen zijn dan zichtbaar in de zoom, die dan niet gelijkmatig wordt weergegeven. DSC_1260

Als je het onderwerp iets scherper wilt hebben, stop dan met draaien voordat je belichting is afgelopen of begin halverwege de sluitertijd pas met draaien.

Probeer ook eens te variëren met de sluitertijd voor nog meer verrassende effecten of maak eens een sportfoto en wek de indruk van nog meer snelheid in een foto.

Ik wens jullie veel plezier!

helga-signature