De herfst in een mooie periode om met je camera op pad te gaan. De bomen veranderen langzaam weer in allerlei mooie kleuren. En de paddenstoelen schieten weer uit de grond. Heerlijk een wandeling maken in het kleurrijke bos.

De beste periode waarin de herfstkleuren het mooiste naar voren komen is meestal de laatste week van oktober en de eerste weken van november. Het beeld van een bos kan best druk overkomen. Zorg voor meer rust in je foto door je te focussen op details. Zoals voorbeeld een paddenstoel, een spinnenweb of kies voor meer ruimte in je beeld door goed te kijken naar je compositie.

DSC_6433-2    DSC_6347-2   DSC_6397-2

Als je foto’s maakt vanuit de automatische stand dan merk je al snel dat de kleuren in je foto niet een echte herfstsfeer hebben. Dit komt omdat in de automatische stand de camera zelf de witbalans kiest. Met de automatische witbalans krijg je teveel blauw en magenta in de foto’s en ontbreken de echte herfstkleuren groen en rood. Om dit te voorkomen kun je de witbalans op ‘bewolkt’ zetten. De kleurtemperatuur van je foto’s wordt hierdoor veel warmer waardoor de herfstsfeer direct mooi te zien is. Bij het fotograferen van paddenstoelen kun je een mooie achtergrond onscherpte krijgen door een groot diafragma te kiezen (laag F-getal).

Als je in een dicht begroeit bos gaat fotograferen is het vaak wel wat donkerder, neem eventueel een statief mee om met een iets langere sluitertijd te kunnen fotograferen, zodat je de ISO niet teveel omhoog hoeft te zetten.

Neem je camera mee en ga lekker op pad, veel plezier!helga-signature