Scan0005-2Scanners worden normaal gesproken gebruikt voor het digitaliseren van documenten of afbeeldingen, maar je kunt er nog meer mee doen!

Scanners werken op basis van een lichtbron en sensoren, deze sensoren leggen het beeld vast terwijl een scannerkop onder de glazen plaat door beweegt. Omdat de lamp en de sensoren zo dicht bij elkaar liggen, lijkt het licht vanuit alle hoeken te komen. Dit brengt het detail van het gescande voorwerp naar voren en geeft schaduw vrije beelden. Omdat het scanproces zelf zo eenvoudig is, hoef je alleen maar je fantasie te gebruiken. Het is belangrijk dat je de glazen scannerplaat goed schoonmaakt met bijvoorbeeld een lensdoekje. Stofjes en vingerafdrukken zie je namelijk terug in je uiteindelijke afbeelding. De scannerplaat is nogal kwetsbaar en krast snel. Let er dus wel op wat je eronder legt. Het beste resultaat krijg je meestal met eenvoudige composities en kies voorwerpen met duidelijke kleuren.

Scan0007-2

 

Sommige scanners gebruiken leds als lichtbron, deze zijn minder krachtig. Verduister dan de omgeving om een zwarte achtergrond te creëren. Je zult dan ontdekken dat leds tot veel minder scherptediepte leiden, de delen van het voorwerp die zich verder weg van de plaat bevinden, zijn dan niet goed verlicht. Het scanproces kan felle kleuren veroorzaken die goed afsteken tegen een zwarte achtergrond. Voor een mooie zwarte achtergrond, moet je de klep van de scanner tijdens het scannen open laten staan.

 

Scan0008-2Stel de scanner in op de modus die je ook gebruikt voor het scannen van kleuren foto’s. Stel je resolutie in op 300 pixels per inch en eventueel het zoomniveau, afhankelijk van hoe dichtbij je het voorwerp wilt gaan scannen. Start een voorbeeldscan om een indruk te krijgen van de compositie en de belichting van je voorwerp, zodat je nog eventueel het contrast en de kleurinstelling  aan kunt passen. (Dit kan later ook nog in een bewerkingsprogramma). Als je tevreden bent, scan je het voorwerp en importeer je vervolgens je afbeelding om het resultaat te bekijken.

 

helga-signature